• Dátum: 20.10.2020
  • Tip: Carapaz Richard
  • Kurz: 1.55

Dnes je na programe štart Vuelty a ja si zahrám ešte duel v celkovej klasifikácií medzi najstarším jazdcom tohtoročnej Vuelty Valverdem a minuloročným víťazom Gira Carapazom.
Valverde má na svojom konte množstvo úspechov a je zbytočné ich všetky menovať lebo by sme tu boli do zajtra. Je pravda že rýchlosť v závere mu ešte stále nechýba napriek veku 40 rokov a je tu dosť etáp v ktorých by mohol bojovať o víťazstvo. Problémom ale je že v celkovej klasifikácií sa to okrem bonusových sekúnd veľmi neprejaví keďže sa dá očakávať že v etapách ktoré mu sadnú nebudú rozostupy medzi jazdcami na celkové poradie.
Problémom pre Valverdeho ale budú náročné stúpania v ktorých sa tento rok začala prejavovať jeho vek a pravidelne odpadával z pelotónu. Videli sme to na UAE Tour pri stúpaní na Jebel Hafeet začiatkom sezóny keď stratil na víťaza v prvom prípade dve a pol minúty a v ďalšej etape keď si jazdci zopakovali výstup na Jebel Hafeet tak stratil 23 sekúnd a skončil v celkovej klasifikácií na 12. mieste. Ešte dodám že v predchádzajúcich dvoch sezónach dokázal dva krát v tomto stúpaní zvíťaziť. Podobne dopadol aj na Vuelte Burgos a Dauphíne kde s výnimkou prvej etapy v ktorej vyhral Van Aert zakaždým odpadol z pelotónu a obsadil celkovo 15. resp 12. priečku. Na tohtoročnej TdF opäť obsadil 12. miesto pritom ako sa zameriaval na celkovú klasifikáciu a nie na víťazstvo v etapách. Vek sa ale bohužiaľ zastaviť nedá. Na záver ešte dodám že pôvodne mala byť toto posledná sezóna pre Valverdeho keď sa chcel pokúsiť vyhrať Olympijský pretek v tomto roku ale po následnom odklade ju ešte o rok predĺži ale aj to naznačuje že si je sám vedomí že pomaly stráca silu v boji proti najlepším a hlavne podstatne mladším jazdcom. Navyše vo veku 40 rokov neverím že jeho telo dokáže naplno zregenerovať po Tour aby si dokázal udržať výkonnosť do konca Vuelty.

Ako som už na začiatku spomínal tak Carapaz je víťazom Gira z minulého roku, tento rok sme od neho ešte veľa nevideli keď sezónu odštartoval na etapáku v Kolumbií kde sa ale zameral na podporu pre Bernala. Po korona pauze štartoval na Vuelte Burgos kde skončil 6. v celkovej klasifikácií s náskokom 3minút pred Valverdem. Následne štartoval na okolo Poľska kde zvíťazil v tretej etape ale následne potom sa nevyhol pádu a musel odstúpiť z pretekov. Je pravda že Carapaz skončil na TdF ešte o jednu priečku za Valverdem ten sa ale do zostavy Ineosu dostal na poslednú chvíľu keď pôvodne nemal vôbec štartovať na TdF a na rozdiel od Valverdeho šiel po odstúpení Bernala skôr po etapách keď v dvoch z nich skončil druhý. Niesom veľkým fanúšikom dlhodobých stávok na favoritov pri momentálnej situácií ohľadom covidu, tu ale spravím výnimku a pokiaľ sa Carapazovi vyhnú problémy tak by si mal jasne poradiť s Valverdem v celkovej klasifikácií aj keď kvôli vyššie zmieňovanému stiahnem trochu dôveru ktorá by bola za iných okolností plná. 7/10.

Tiket



Chat