• Dátum: 02.10.2020
  • Tip: Sonego
  • Kurz: 6.61

V tomto suboji stvrteho kola medzi dvoma vo forme hrajucimi antukovymi specialistami musim skusit na vyhru Taliana Sonega, ktory je podla mojho nazoru kurzovo znacne nadhodnoteny.

Lorenzo Sonego sa sice ako hrac piatej desiatky svetoveho rebricka plizi pavukom nenapadne mimo radar medii a vacsiny tiperov, ale predvadza famozny tenis, zlepsujuci sa kazdym dalsim zapasom.

Start v prvom kole mal pomalsi, ked s kvalifikantom Gomezom potreboval na vyhru az 5 setov, avsak podobne situacie sme zaznamenali aj u vacsich mien ako Rubleva ci Tsitsipasa. Tohtorocne Roland Garros je totiz specificke vyrazne novymi hernymi podmienkami prakticky v kazdom smere - od teploty, cez vlhkost, poveternostnu situaciu az po nove, pomalsie hrajuce a tazsie lopty. Kvalifikant ktory prejde na danych dvorcoch troma vitaznymi zapasmi ma preto znacnu vyhodu a Sonego sa v prvom kole potreboval zohrat do formy, na co mu Gomez posluzil idealne.

V druhom kole Talian narazil na v zivotnej forme hrajuceho Bublika (skalp Monfilsa z predosleho zapasu) ktoreho zdolal hladko 3:0 a jeho tenis zacal nasvedcovat, ze to tento rok moze potiahnut daleko. Sonego v zapase nastrielal 52 vitaznych uderov oproti 18 nevynutenym chybam, co je takmer trojnasobok. Toto je na pomalej antuke neuveritelna bilancia, ktoru by bez prehanania brali vsetci top svetovi hraci. Kvalitne hrajuci Bublik mal pozitivnu bilanciu 38:30 a nestacilo mu to ani na zisk jedineho setu.

To, ze Sonegov vykon v druhom kole nebol nahodny, potvrdil dalsim trojstetovym vitazstvom proti Fritzovi. Kto dany zapas pozeral vie, ze level predvedeny oboma aktermi znacne predcil ich rankingove postavenie. Sonegovi sa v troch setoch opat podarilo vyprodukovat 50 vitaznych uderov (z toho 20 v poslednom sete) a zo sustredenej cesty k vitazstvu ho nevykolajilo ani dlhsie prerusenie pre dazd po konci druheho setu.

Okrem hernej kvality ma vsak Talian snad este viac prekvapil jeho mentalnou vybavou a schopnostou produkovat svoj najlepsi tenis pod tlakom. V ere mladych hracov, ktori maju problem udrzat koncentraciu a doservovat veduci zapas do vitazneho konca, 25-rocny Sonego predviedol absolutne klinicky a sustredeny vykon.

Zaver tretieho setu priniesol 31-minutovy tiebreak, v ktorom Fritz kvalitnym servisom a defenzivou odvratil niekolko matchballov, no Sonego sa nenechal nicim vyrusit a dalej hral svoju agresivnu hru, ktora prinasala ovocie. V klucovych momentoch sa nebal pokracovat v ofenzive a uzatvarat lopty na sieti, co sa mu napokon vyplatilo a aj vdaka chladnej hlave zvitazil v tiebreaku 19-17.

Zaujimavostou je, ze s Bublikom aj Fritzom mal doteraz negativnu bilanciu 0:1, resp 0:2.

Talian bude po dvoch “trojsetakoch” cerstvy v nohach sebavedomy z tenisu, ktory predvadza, co mu dava sancu aj proti kvaltnejsiemu superovi, akym Schwartzman rozhodne je.

Nebudeme si klamat, Diego je antukovy specialista hrajuci vo vybornej forme, ktory na turnaji zatial nestratil ani set. Zasluzene je papierovym favoritom, ale po vykonoch Sonega v predoslych kolach som presvedceny o tom, ze je to super ktoremu zatial necelil a ma sancu ho viac ako len potrapit.

Ak sa Sonegovi podari udrzat uspesnost 1. servisu (66%) zo zapasu proti Fritzovi, Argentincan nebude mat lahku pracu na svojom oblubenom returne a tento zapas sa mu moze velmi skomplikovat. Schwarzman je totiz pochopitelne slabsi na vlastnom podani a Sonego ukazal, ze vo vymenach od zakladnej ciary s nim bude schopny drzat krok.

Moznosti na break urcite pridu z oboch stran a bude zavisiet, ktory z hracov sa sa ich chopi lepsie a kolko dolezitych bodov premeni.

Pred turnajom by som nikdy nepredpokladal, ze mu budem davat taketo sance, ale Sonego ukazal v klucovych momentoch predoslych zapasov mentalnu odolnost a efektivitu, s ktorou moze zapas proti Schwartzmanovi doviest do vitazneho konca. Hoci je Argentincan pochopitelnym favoritom, takto nadsadeny kurz naozaj treba vyskusat.

Tiket



Chat