• Dátum: 29.09.2020
  • Tip: Ano
  • Kurz: 3

Ako sa tak pozeram na volicsku ucast po krajoch v minulych krajskych volbach, vychadza mi to tak, ze najnizsiu ucast mozu mat iba tri kraje, Moravskoslezsky, Ustecky a Karlovarsky. Okrem mizernej zivotnej situacie (bohuzial) ich spaja aj jednoznacne lavicovy elektorat- a pravidelne nizsia ucast ako v inych krajoch, casto o niekolko percentualnych bodov. Kurz mame vypisany na Ustecky Kraj, kedze ten mal najnizsiu ucast pred styrmi rokmi, ked podliezol Ustecky kraj o 1.3% a Moravskoslezsky o 1.7%. Predtym ale zvykol "vyhravat" Karlovarsky kraj, ktory mal predtym najnizsiu ucast styrikrat po sebe.

Rozhodovat bude zrejme naladenie elektoratu, ktore do detailov nepoznam, no ak sa nemylim, Moravskoslezsky kraj by mal mat mladsiu populaciu ako Ustecky a Karlovarsky, minimalne preto, kolko priemyslu v nom funguje, narozdiel od severoceskych "kolegov". To je vyrazny argument pre to, aby som tvrdil, ze Moravskoslezsky kraj najmensiu ucast nebude, a druhy vyrazny argument je, ze v nom prebehne niekolko senatnych volieb, v Karvinej, Frydku-Mistku; a hlavne v dolezitom obvode Ostrava-mesto, co by malo navysit ucast.

Takze Ustecky alebo Karlovarsky kraj. V Karlovarskom kraji budu senatne volby v Chebskom obvode, v Usteckom- Louny a Decin. V obvode Louny prislo pred siestimi rokmi v prvom kole volit asi 40 tisic ludi, v obvode Decin asi 33 tisic ludi; v Chebe to bolo iba asi 30 tisic ludi. Zaroven ma ale Ustecky kraj viac ako dvojnasobok obyvatelov, takze to vychadza zhruba na rovnako.

Na zaklade tychto udajov by som to zrejme oznacil ako 50/50, verim teda, ze kurz 3 by mal mat dostatocny vankus aj na to, aby pokryl pripadne regionalne zalezitosti, co to ovplyvnia, o ktorych neviem.

6/10

Tiket



Chat