• Dátum: 27.02.2020
  • Tip: Ano
  • Kurz: 4.4

Nie som sympatizant a volič Smeru SD, no snažím sa pozerať na to reálne a tento kurz stojí za to, aby sa šlo do určitého rizika. Vieme, že posledný predvolebný neverejný prieskum po prvý krát posunul do čela Matoviča (19,1% - Smer 15,6%) a vcelku išlo o celkom slušný náskok, no ja si nemyslím že by to malo byť až také jednoznačné. Myslím, že šance sú 55% - 45% v prospech Olano (Matoviča), no toto výrazné favorizovanie stojí za pokus vsadiť si na Smer ako víťaza. Smer dlhodobo bol jednoznačný a tá náhla zmena nemusí byť až taká, ako preferencie ukazujú.

Smer SD - má za sebou veľa negatívnych káuz a k zostavovaniu vlády nebudú mať väčšinu ani za podpory ďalších strán. Ich počet poslancov klesne výraznejšie, no šanca na víťazstvo tu je stále reálna. Ešte pred dvoma týždňami boli na čele, teraz ich predbehol Matovič (Olano). Pellegrini si neviedol až tak zle v televíznych dueloch, ako to nám chcú podsúvať médiá. Stále má veľa voličov aj Fico. Tých mimo pravicových a mimo liberálnych strán nie je až tak veľa a voliči nebudú chcieť ísť do neistoty, aj keď v prieskumoch rastú strany Vlasť aj Dobrá voľba. No tieto strany sa pravdepodobne nedostanú do parlamentu a pravdepodobne veľa ľudí pred hlasovacou urnou môže zmeniť rozhodnutie a znovu sa priklonia k Smeru miesto Vlasti a Dobrej voľby. Tieto strany nie sú výrazné a nemusia v konečnom dôsledku zobrať Smeru až toľko hlasov, ako ukazujú preferencie. Ľudia nebudú chcieť dávať hlas strane, ktorá má relatívne malú zatiaľ šancu ísť do parlamentu (Vlasť, Dobrá voľba) a tým pádom budú považovať svoj hlasovací lístok za stratený.
Smer SD budú voliť aj vo veľkej miere dôchodcovia, ktorí sú veľmi disciplinovaný voliči a poctivo volia v každých voľbách. Dôchodcom teraz tesne pred voľbami Smer SD priklepol 13. dôchodok a pre každého dôchodcu pôjde o veľmi slušné peniaze. Cirkus okolo blokovania parlamentu niektorým pravicovým stranám ublížil a Smeru pomohol, no možno v tom poslednom neverejnom prieskume sa to ešte neukázalo.
SNS (Danko) tiež upadá a LSNS (Kotleba) si drží svoje čísla. Danko (SNS) nebol výrazný, skôr naopak a Smeru táto strana voličov asi veľa nezoberie. Starší ľudia LSNS nebudú voliť, ešte ich rodičia a aj oni pamätajú čo to z Tisovho režimu. LSNS má viacmenej svojich stálych voličov.

Najväčším favoritom a konkurentom Smeru SD je OLANO (Matovič).

OLANO (Matovič) - v predvolebnej kampani a aj diskusiách si polepšil, kampaň a aj diskusie viedli na jeho pomery celkom rozumne. Matovič je považovaný za šaša (klauna) slovenskej politiky a momentálne sa dostal na pozíciu, ktorá by ho mohla dosadiť do premiérskeho kresla. Chce mať slovenská pravica ale šaša za premiéra? Tých pravicových strán je pomerne dosť, kde sa ešte tie hlasy môžu rozdeľovať počas volebného dňa. Sú to pomerne výrazné strany aj so svojimi lídrami (aj keď Matovič je najväčší líder momentálne) - Koalícia PS Spolu (Truban, Beblavý), Sme rodina (Kollár), SAS (Sulík), Za ľudí (Kiska). To pravicové zoskupenie je širšie a o niečo výraznejšie a predpoklad, že jedna z piatich pravicových strán získa až 19% je dosť odvážne. Aj za Matovičom sú určité kauzy (daňové) a preto ani on nie je výnimočne čistý. Pred voľbami chytrou kampaňou získal, bude určite spolufavorit volieb, ale až taký výrazný asi nie, ako ukazujú kurzy. Ak vyhrá, určite to nebude o takmer 4%, bude to oveľa tesnejšie.

Navyše vieme, ako sa rodia a robia predvolebné prieskumy, kde je aj snaha o určité upravovanie a manipuláciu, aby ľudí trošku pobláznili. Bude to tesné, no Smer SD má určite väčšiu šancu na víťazstvo ako tomu naznačujú momentálne kurzy. Rozhodne sa len medzi týmito dvoma stranami, iná možnosť je takmer nemožná.
Smer SD má stále svoju silnú základňu. Či s Ficom, či s Pellegrinim.

Tiket



Chat