• Dátum: 24.02.2020
  • Tip: KDH
  • Kurz: 4.67

V minisúboji dvoch strán pohybujúcich sa na v predvolebných prieskumoch na prahu zvoliteľnosti som sa rozhodol pre tip že KDH získa viac hlasov ako SaS.

Tento kurz pravdepodobne vychádza z výsledkov parlamentných volieb z roku 2016, kedy SaS získalo 12% preferenčných hlasov, zatiaľ čo KDH skončilo pred bránami parlamentu so 4,94% hlasov. Pre KDH to bol šok, ktorý očakával len málokto.

Tieto parlamentné voľby sú ale iné ako tomu bolo pred 4 rokmi. Kým SaS stráca silu, KDH ju opätovne naberá. Na politickej scéne sa objavila strana Progresívne Slovensko ktorá do prezidenského paláca dosadila svoju kandidátku a spoločne so stranou Spolu odoberie SaS najväčšiu časť voličou. Ďalší politický subjekt, ktorý je schopný poškodiť SaS je strana Za ľudí bývalého exprezidenta, hoci zverejnené videá môžu pár hlasov pre SaS pridať.

KDH dosiahlo v roku 2016 svoje dno. Predpokladá sa, že tieto voľby sa kresťanskí voliči mobilizujú a podporia práve túto tradičnú stranu napriek jej predsedovy alebo liberálnejšiemu zmýšlaniu. Na kandidátke KDH sa nachádza veľa ľudí, ktorí potiahnu KDH do parlamentu.

Kresťanskí voliči určite dajú svoje hlasy aj Oľano, kde na ich súpiske kandiduje Kresťanská Únia pod vedením Vašečku. No po odchode Vašečku z Oľano, pokus o prevzatia KDH, založenie si vlastnej strany a opätovné kandidovanie pod Matovičom veľká časť voličov nevie Vašečkovi odpustiť.

Kresťanskí voliči môžu samozrejme krúžkovať aj brata M. Kuffu na kandidátke LSNS, ale veľa z nich má problém práve s tým prečo kandidujú s extrémisticky orientovanou stranou.

Mne osobne vychádza, že väčšina kresťanských voličov si zvolí práve zlatú strednú cestu a bude voliť tradičnú stranu. Koniec koncov aj staré babky na dedinách ktoré celý život volia rovnako podporia práve túto stranu.

Možno sa mýlim, možno SaS získa viac hlasov, ale kurz 4,6 mi príde ako hodnotný a za pokus určite stojí. Opakujem, KDH v posledných voľbách dosiahlo minimum a odrazilo sa od dna. Zatiaľ čo SaS stráca a neprekvapilo by ma keby skončili pred bránami parlamentu. Koniec koncov v predčasný voľbách 2012 SaS získalo iba 5,8% a žiadne Progresívne Slovensko na politickej scéne ešte nebolo.

Veľa šťastia a voľte zodpovedne:)

Tiket



Chat